2014. november 25., kedd

Yale

Hello,

nem emlékszem, hogy említettem-e, de minden hónapban van egy alkalom, amikor az összes au pair összegyűlik egy ún. 'cluster meeting' keretében. Ez egyrészt az "újoncoknak" jó alkalom, hogy bemutatkozzanak, a hazautazóknak pedig egy utolsó lehetőség, hogy mindenkitől elbúcsúzzanak. Általában valamiféle program is kapcsolódik ezekhez az összejövetelekhez: tökfaragás Halloween közeledtével, szabadtéri koncert a nyári hónapokban, mézeskalácsház díszítés karácsony előtt, bagelezés a parkban, Brooklyn Bridge séta New Yorkban... 
Legutóbb New Havenbe mentünk a Yale Egyetemet megnézni, valamint utána egy igazi amerikai egyetemi focimeccset, melyet a Yale és a Princeton játszott. 

Yale Campus

Amerikában létezik egy szövetség, az úgynevezett Ivy League, ami az USA északkeleti részén lévő 8 elit magániskolát foglalja magába. A Yale Egyetemet csak a Harvard előzi meg a listán, de természetesen a listán van még többek között a Columbia, a Princeton és a Brown Egyetem is, hogy csak a legismertebbeket említsem.

Az amerikai egyetemi élet fantasztikus. A közösségi élet, a sportélet, a külföldi lehetőségek, amelyek  a hallgatóknak megadatottak, nekünk csupán álom marad, az otthoni egyetemeken.

A campuson egy másodéves hallgató vezetett körbe minket. Persze mi rögtön faggatni kezdtük:  Tényleg ez az egyik legjobb egyetem a világon? Igaz-e, hogy iszonyú nehéz bekerülni? Mennyire kell okosnak lenni, hogy az ember itt tanulhasson? Elmondása szerint, a felvételin nem arra kíváncsiak, hogy tudod-e azt, hogy például mikor született Napóleon vagy hogy mikor volt a amerikai polgárháború. Az általános műveltséget a középiskolai jegyekből és tesztekből (SAT, ACT) lemérik, itt inkább a szeméyiségedet akarják megismerni. Neki az volt az egyik feladata, hogy max. 160 szóban foglalja össze: "Ha visszamehetne az időben, melyik történelmi kort választaná és miért?" Ebből a kérdésből tökéletesen látszik, hogy itt nincs jó vagy rossz válasz. Szerinte inkább a szerencsén múlik, de persze azért ezek a gyerekek okosak is. :)
Érdemes tudni, hogy a Yale-n végzett George H. W. Bush, Bill Clinton, Hillary Clinton, Meryl Streep, Oliver Stone, Jodie Foster, Claire Danes és Edward Norton, hogy csak a közismertebb neveket említsem.

A campus hatalmas, 12 kollégium, mindegyikhez külön könyvtár, konditerem tartozik és ezek a föld alatt össze vannak kötve így akár - a hallgató elmondása szerint - egy papucsban átsétálhatnak meglátogatni egymást. Hát, nem fantasztikus?!


Beinceke Rare Book & Manuscript Library

Az Egyetem fő könyvtára a Beinceke Rare Book & Manuscript Library. Itt eredeti Shakespeare novellát őriznek, a Guttenberg Biblia egyik eredeti példányába lehet belelapozni, de itt őrzik Abraham Lincoln azt a tollát is, amivel az Emancipációs Kiáltványt aláírta. Számos, az Usa kormánya által titkosított dokumentum is a hallgatók rendelkezésére áll, amiből anyagot gyűjthetnek munkáik során. A közösségi étkezőterem a hosszú mahagón asztalokkal tényleg olyan, mint a Harry Potter-ben. Egyébként az egész egyetemre a modernség és a hagyományosság egyszerre jellemző. Az egyik könyvtárba bepillantva (ami eredetileg egy templom volt) nem is láttam könyveket, csak hatalmas tereket és a legmodernebb Mac kompjútereket.
Sterling Memorial Library

Természetesen, mint minden amerikai egyetemnek, a Yale-nek is van foci, jégkorong, kosár, golf, lacrosse... csapata, amihez foci, jégkorong, kosár, golf, lacrosse... pálya is tartozik. Az amerikai foci nagyon népszerű az USA-ban. A Yale Egyetem futball stadionja hatalmas, 70.000 embert képes befogadni és a Yale vs. Princeton futball meccsre több ember ment ki, mint otthon egy Fradi vs. Újpest rangadóra. Én is nagyon élveztem, természetesen mindkét csapatnak saját zenekara, cheerleeding csapata volt, akik az oldalvonalról szurkoltak és persze az egyetemista hallgatók mind mind ott voltak, szurkolni csoporttársaiknak.

Yale Bowl

Szuper napom volt New Havenben, és az egyetem meglátogatása után sokat gondolkodtam, mi lett volna ha én is egyike lehetnék azoknak, akik ilyen fantasztikus környezetben tanulhatnak, sportolhatnak, szórakozhatnak, tölthetik el egyetemista éveiket. Bevallom, a nap végére nagyon irigykedtem, ugyanis az amerikai egyetemi élet tényleg fantasztikus.


Üdv,
R

Nincsenek megjegyzések :