2014. október 3., péntek

New York city közelebbről (2. rész)

Sziasztok, most Downtown Manhattant és a különféle negyedeket mutatom be nektek. 

Az előző írásomban Midtown Manhattanig jutottam és ígértem, hogy a következő bejegyzésben leírom: hol is élnek a sztárok, melyek a legdrágább negyedek, stb.
Midtownt elhagyva és tovább lefelé haladva a következő negyedeket találjuk: Chelsea, West Village, Noho, Soho, Greenwich Village, East Village, Little Italy, Chinatown, Tribeca, végül legdélebben a Financial District található. 

Akkor nézzük egyenként bemutatva a negyedeket Downtown Manhattanban:

Chelsea

Chelsea hivatalosan inkább még Midtown Manhattan-hez tartozik, ugyanis Lower Manhattant (downtown manhattan) a 14. utcától számítják. Chelsea tele van art gallery-vel, eldugott kis trattoriákkal továbbá köztudottan a sztárok és a melegek közkedvelt negyede. Amiről még híres ez a környék, az a High Line, ami egy sétány Manhattan utcái fölött. Korábban ez vasútvonal volt,  majd mivel már nem használták, átalakították. A 15. utcától egészen a 34. utcáig felsétálhatunk a High Line-on. Egészen fantasztikus ez a sétálóutca.



 High Line Chelsea-ben
West Village - Greenwich Village - East Village

Ahogy a nevekből is látszik, ezek a negyedek igazi kis "falucskák" Manhattan közepén. Itt nem találunk felhőkarcolókat, égig érő, magas épületeket. Itt igazi  kertvárosi hangulat uralkodik, eldugott kis utcákkal, hangulatos vendéglőkkel, egyedi boltokkal. Csak elvétve találunk néhány eltévedt turistát, ezért hát nem csoda, hogy ezek a sztárok közkedvelt negyedei. Ha sztárvadászatra indulunk Manhattan-ben akkor mindenképpen ezekbe a negyedekbe érdemes ellátogatni. A Times Square-t, az 5. sugárutat és az egyéb turista látványosságokat a sztárok messziről elkerülik. Manhattan-ben viszont sokkal nehezebben találunk rájuk, mint mondjuk Californiában. Itt jobban el tudnak "rejtőzni", állítólag.  Továbbá ezekben a negyedekben talájuk a Washington Square Park-ot, az NYU-t,  a Broadway utca egy szakaszát, az Alphabet City-t, ami East Village egy része és az elnevezés onnan  jött, hogy itt a sugárutakat nagy A, B, C, D- vel jelölik. East Village-ben nagy számban található német, zsidó, lengyel közösség továbbá ez a melegek valamint a hippik közkedvelt negyede is, ezért bohém negyednek is hívják. Korábban ez városrész nem volt túl biztonságos, Manhattan vörös lámpás negyede is egykor itt üzemelt.

Washington Square Park
Little Italy, Chinatown

Ezek a negyedek, ahogy a nevük is mutatja, tele van bevándorlókkal. Ha itt sétálunk teljesen úgy érezhetjük magunkat, mintha Kínában vagy Olaszországban lennénk. Chinatown-ban minden kínai nyelven van, legyen szó étteremről, iskoláról, boltról, még a rendőrök is ázsiaiak. Little Italy mini Olaszország Manhattan közepén olasz trattoriákkal, piroskockás terítős asztalokkal, olasz zenével, olasz felszolgálókkal. Itt általában minden hétvégén a "fő utca" sétálóutcává alakul és olasz édességeket, ételeket lehet kóstolni. Ezek a negyedek számomra kevésbé vonzóak, mert a szűk utcák miatt rettentő zsúfoltak, koszosak és mindig tele van turistákkal. Ezek a negyedek köztudottan elég olcsónak számítanak Manhattanen belül, ha az ingatlanárakat és az egyéb szolgáltatásokat nézzük. Little Italy északi részét "Nolita"-nak hívják, ami a North of Little Italy rövidített neve.


Noho, Soho, TriBeCa
Noho (North of Houston Street) és Soho (South of Houston Street) tele van történelmi épületekkel,  elegáns éttermekkel, hotelekkel, valamint luxus üzletekkel. Ha sztárvadászatra indulunk itt mindenképpen érdemes nyitott szemmel sétálgatni. :) 
 Broadway view Soho-ban
 Soho

TriBeCa (Triangle below Canal Street), azaz a Canal utca alatti háromszög (ami ha a térképet nézzük inkább már trapéz alakú) ad otthont a Tribeca Film Fesztiválnak, amit Robert De Niro alapított 2002-ben, hogy újra életre keltse a negyedet a 9/11-es merénylet után. Kedvenc helyem itt a Hudson River Park, ami egy hosszú sétány, ahonnan látni New Jersey felhőkarcolóit. Itt is rengeteg sztárnak van appartmanja: Jayz, Robert De Niro, Leonardo Di Caprio, Justin Timberlake, Beyonce

Tribeca negyed

Financial District - Pénzügyi központ

Manhattan legdélebbi pontja, a világ pénzügyi központjának centruma. Itt találhatóak a World Trade Centerek, amiből lassan már 7 lesz, a Wall Street, ahol a New York Stock Exchange működik, azaz a tőzsde, a Federal Hall és számos pénzügyi intézet központja. Legdélebbi pontján a Battery Park található, ahonnan látni a Statue of Liberty-t is.


És hogy nekem melyik a kedvenc negyedem?
Imádom a High Line-t Chelsea-ben, a gyönyörú zöld utcákat Greenwich Village-ben, a kis eldugott éttermeket West Village-ben, a Noho és Soho gyönyörű épületeit, a Tribeca pici utcáit.

És akkor, ahogy ígértem, íme a celebtérkép: 
























Csók,
Ramona xx

Nincsenek megjegyzések :