2014. szeptember 19., péntek

New York közelebbről (1. rész)

Sziasztok,


ha már ilyen közel lakom New York City-hez szentelek egy teljes bejegyzést a városnak. Bemutatom a negyedeket, a környékeket, hol, mit érdemes megnézni. Engem mindig is izgatott, hogy például NYC-ben hol is élnek a sztárok, melyek a legdrágább negyedek, hogy mekkora is a Central Park, hogy az ötödik sugárút tényleg tele van-e drága üzletekkel, hogy mi is pontosan a Broadway…? szóval most hogy itt élek és már legalább 25-30 alkalommal voltam a "cityben", gondoltam megosztom veletek is ezeket az érdekességeket, "kulisszatitkokat", amik engem is mindig foglalkoztattak New Yorkkal kapcsolatban. Ezenfelül ha még van kérdésetek, a bejegyzés alján lévő komment részhez nyugodtan írjatok! Néha úgy érzem, csak a magam szórakoztatása miatt írom ezeket a blogbejegyzéseket és senki sem olvassa…de legalább emléknek jó lesz! :)
Na, hát akkor lássunk neki!

"New York City", vagy "Gotham City", vagy "Big Apple", vagy "Empire State" vagy akárhogy is hívjuk 5 kerületből áll, amit "5 boroughs"-nak szoktak nevezni. Ezek: Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx és Staten Island. A bejegyzésben én csak Manhattanről fogok írni, bár már mind az 5 városrészben voltam, ezt ismerem igazán és ez is hatalmas, szóval bőven kitesz egy-két blogbejegyzést. :)

Manhattan

Manhattant két folyó határolja: New Jersey felől a Hudson River, keletről pedig az East River. Az amerikaiak úgy tartják, hogy Manhattanban élnek a sztárok és a leggazdagabb felső negyed, ha viszont a hétköznapi "new yorker"-t akarjuk megismerni, akkor Brooklynba kell hogy ellátogassunk. Sokan azt hiszik, hogy Brooklyn veszélyes környék, én azt gondolom, hogy mint minden városnak, Brooklynnak is vannak részei, amiket jobb elkerülni, ugyanúgy ahogy Manhattannak is. Manhattant alapvetően három részre osztjuk: "Uptown", "Midtown" és "Downtown".  A tömegközlekedés is egyszerű, ha lefele akarunk menni akkor downtown irányába megyünk, ha felfelé akkor uptown. Vannak az "Avenuek" (sugárutak) és a "Streets" (utcák). Ezek egymásra merőlegesen helyezkednek el, így aztán igen egyszerű a tájékozódás a cityben.

Manhattan északi részén (Uptown) - Central Park fölött - található a Harlem, ami nem tartozik az igazán biztonságos manhattani részek közé, itt nagy számban élnek afroamerikaiak.  Itt található a Yankee Stadion, ahova érdemes ellátogatni ha kint vagyunk.

Aztán, ha visszakanyarodunk a Central Parkhoz, akkor a park Uptown Manhattan-t 2 részre osztja, ezek: Upper West Side és Upper East Side. Itt élnek a gazdag amerikaiak és a sztárok egy része is. Például Al Pacino, Madonna, Matt Damon, Sting, Bono..). Ezt a részt Upper Manhattan-nek hívják, ami igazi lakónegyed, sokkal csendesebb, mind midtown vagy downtown,  néhány nagy múzeummal,  (Guggenheim, Met, American Museum of Natural History), a Metropolitan Operaval és a Lincoln Center-rel büszkélkedik.

Sokan mondják, hogy a Central Parkban egy napot is el lehet tölteni, ami abszolút így van. Lehet csónakázni a tóban, de van lehetőség biciklivel is körbejárni a parkot. Érdemes megnézni a Bethesda Szökőkutat, az Imagine feliratot, a Reservoir tavat…van egy golfpálya egy baseball pálya, egy állatkert.. 
A Central Parkot is két részre osztjuk: Central Park North és Central Park South, tehát északi és déli részre. Maga a park 4 km hosszú, ami az 59. utcától a 110. utcáig terjed ki és közel 1 km széles, az 5. sugárút és a broadway utca között húzódik.  

Aztán, ha elhagyjuk a Central Parkot és elindulunk Downtown Manhattan irányába, akkor rögtön a Midtown-ban találjuk magunkat, ami gyakorlatilag Manhattan közepe. Ez az USA üzleti negyedének központja és főképp az ingatlan business centruma. Míg Downtown Manhattanben található az USA és a világ pénzügyi központja (a Word Trade Centerekkel), addig "Midtown" az ország legnagyobb kereskedelmi, szórakoztató és média fellegvára. A felhőkarcolók többsége is itt található, köztük az Empire State Building, a Chrysler Building és a Rockefeller Center. De itt találjuk a Times Square-t, a Public Library-t, a Bryant Park-ot, a Madison Square Garden-t, a Grand Central-t a Broadway színházakat és az éttermek, bárok, nightclubok többségét is. A híres Plaza Hotel vagy a Warwick Hotel vagy a New York Palace is mind-mind Midtownban található. Ez az a része Manhattannak, amire azt mondhatjuk: soha sem alszik.
Midtown Manhattan az Empire State Building tetejéről

A cikk következő részében részletesen kitérek a negyedekre, a sztárok lakóhelyeire és Downtown Manhattant is bemutatom nektek.
Addig is legyetek jók és olvassátok a blogot!

Csók,

Ramona




Nincsenek megjegyzések :