2014. július 21., hétfő

Első túra: Boston & Cape Cod july 11-13

Sziasztok,

a múlt hétvégén sikerült sort keríteni az első amerikai túrámra. Bogi, a lány akivel együtt jöttünk ki az USA-ba felhívott magához Bostonba. Szombaton Cape Codot néztünk meg, ami kb. 2 óra Bostontól. Ez gyakorlatilag egy nyúlvány, félsziget ahova hétvégére utaznak az amerikaiak, kb. mint mi Budapestről a Balcsira nyáron. Obama is Cape Codon nyaral minden évben, szóval rossz hely nem lehet, gondoltam magamban. És hát Cape Cod gyönyörű volt! A térképen láthatjátok, hogy Provincetown Cape Cod legészakibb pontja, ahonnan egy 3-4 órás bálnalesre fizettünk be. Az óceán, a halászfalvak, a táj…elképesztő!!!  A túravezető közölte, hogy nincs pontos hely, ahova megyünk, nem tudjuk, hogy hol vannak a bálnák, úgyhogy valószínű ezért ilyen hosszú a túra, de olyan hamar eltelt így is... felejthetetlen élmény volt, főleg az, hogy a természetes közegükben láttuk őket. Közelről szemléltük ahogy úsznak, esznek, ahogy feljönnek levegőért, ahogy vonulnak csapatban.. Körülbelül 25-30 bálna volt körülöttünk, köztük hosszúszárnyú bálna, barázdásbálna. Cápát sajnos nem láttunk, de egy kis fókát igen. A bálnák hatalmasak voltak, 50-60 tonnásak és 20-25 méter hosszúak. A Karib-térségről jönnek ide nyaranta, mert ott nincs elég élelem. Sajnos a világ legnagyobb állatát - beleértve a dinoszauruszokat - nem sikerült lencsevégre kapni, mert a kékbálna északabbra él, a Golf áramlat vonalán. De Californiában lehet látni őket is, talán majd ha eljutok oda, láthatom őket is...


Homár vendéglő

Provincetown kikötő


igazi plankton - ezt eszik a bálnák...
Eastham  (Atlanti -óceán)


Bálnales


A bálnales után hazafele megálltunk a nagyobb Cape Cod-i üdülőhelyeken, Eastham-ben és Chatham-ben.  Ez a nyúlvány nyílt vízi oldala, az igazi óceán élmény itt ért minket. Véget nem érő strandok, hatalmas hullámok és hát cápaveszély, végülis ez az Atlanti-óceán, nem? :) Gyönyörű nap volt rengeteg életreszóló élménnyel. Aznap este ráadásul szuperhold volt, amit az Atlanti-óceán partján végignézve azt hiszem sosem fogok elfelejteni!!!
 cápaveszély...
Bogival a bálnalesen

Vasárnap Bostonban voltunk. Először a Harvard Egyetemet néztük meg, ami megint hatalmas élmény volt. Majd Boston legfőbb nevezetességeit kerestük fel: Public Garden, Quince Market, Old State House, Harbour, Trinity Church, Beacon Hill... A tavalyi bostoni maraton robbantás helyszínén is voltunk, de az emlékművet már a múzeumban őrzik. Boston nekem sokkal nyugisabb, csendesebb városnak tűnt mint New York, igazi egyetemi város, ahogy mondják. És hát az épületeken nagyon látszik, hogy a New England régióhoz tartozik.

 Harvard campus
 Downtown Boston
 Public Garden
 Beacon Hill

Szóval felejthetetlen hétvégém volt, amit innen is köszönök Boginak! :D

Legyetek jók,

Rami


Nincsenek megjegyzések :